kennismaking

In 2016 besloten wij een reisje naar Gambia te maken. Nieuwsgierig geworden door de verhalen die we gehoord en gelezen hadden, wilden we het ook zelf eens gaan ontdekken.

Al toen ik , Lia, uit het vliegtuig stapte werd ik gegrepen door het land. De geur, de kleuren en natuurlijk de smile op de gezichten van de mensen deden wat met me. Voor Robert was het een hernieuwde kennismaking met het Afrika van 50 jaar terug, waar hij als kind gewoond had.

Wij verbleven in hotel Bamboo Garden in Kololi. Na een heerlijke nachtrust en ontbijt besloten we een strandwandeling te gaan maken. En ja ook wij ontkwamen niet aan alle mensen die wat van ons wilde, onze gids wilde zijn, hun huis wilde laten zien, enz. We werden er door overvallen, maar in de loop van de eerste en tweede dag leerde we hoe we er mee om moesten gaan. Gewoon vriendelijk blijven maar wel duidelijk zeggen of je er van gediend bent of niet en een big smile werkt ook. Als je dit eenmaal ontdekt hebt dan wordt Gambia pas echt leuk. Dan kan je hele leuke en interessante gesprekken hebben met de mensen op straat, op het strand, enz. Na eerst een excursie met de gids van het hotel gemaakt te hebben, besloten wij verdere excursies met de locale gidsen te gaan doen. Zo kwamen wij ook in aanraking met Ousman ( Oscar) Fadera, die werkt als gids en verder verricht hij hand en span diensten bij het restaurant Manoz. Na eerst met hem een klein uitstapje gemaakt te hebben naar het Monkey forrest, hebben we daarna nog meerdere excursies met hem gemaakt o.a naar Banjul, Serekunda market, Tanji. Ook kwamen wij tijdens deze eerste vakantie onze oude buren tegen die al vele jaren in Gambia actief waren. Met hen zijn we een dag het binnenland ingetrokken om daar spullen uit te delen. Het werd een onvergetelijke dag , om te zien hoe blij deze mensen met de kleding waren. Daar werd het zaadje gepland.

Verder maakte we deze vakantie kennis met Pa Lamin Manneh en hadden een paar zeer leuke, interessante en gezellige avonden met hem.

Eenmaal thuis besloten we toch nog maar weer snel terug te gaan naar Gambia. Tijdens deze tweede reis zijn wij excursies gaan maken met Pa Lamin Manneh , die taxi chauffeur is en Ousman (Oscar) Fadera als gids. Al die tijd was er ook contact geweest met deze jongens dus het voelde als thuiskomen voor ons toen we elkaar weer zagen. Tijdens een van deze excursies vroeg Pa Lamin ons of we zijn school wilde bezoeken. Wij zaten er niet echt op te wachten, omdat we al eerder een school bezocht hadden en dit een zeer commerciële aangelegenheid vonden. Uiteindelijk toch besloten op bezoek gegaan bij de Nyodema Nursery school in Ebo Town, Serekunda, de school die in 2015 is opgericht door Pa Lamin Manneh in zijn eigen wijk Ebo Town, waar hij zelf ook woont. Dit bezoek aan deze Nursery school van Pa Lamin heeft ons in ons hart geraakt. In de zeer arme wijk Ebo Town krijgen kinderen van ouders met weinig geld een kans om 3 jaar naar school te gaan en zo Engels, lezen, schrijven en rekenen te leren. Zo krijgen ze een kans op een betere toekomst in Gambia. De kinderen betalen 9 euro per jaar schoolgeld en moeten zelf het school uniform betalen, voor sommige ouders is dit al heel moeilijk op te brengen. We besloten eerst om de school te gaan ondersteunen met spullen, maar toen bleek dat Pa Lamin het alleen niet draaiende kon houden zijn we privé gestart met het ondersteunen van de Nyodema Nursery school, daarbij geholpen met sponsoring van ons project door vrienden en bekende.

Ondertussen is de school in 2017 verhuisd naar een andere compound en hebben wij geholpen om huisjes om te bouwen tot klas lokalen , te verven, opnieuw in te richten met de bankjes uit de oude shool en hebben we een schoolplein aangelegd. De school bevind zich nog steeds in Serekunda, Ebo Town maar nu in de wijk New Jeshwang.

Vorig schooljaar zijn we daar gestart met 72 kinderen verdeeld over drie klassen. De bedoeling is dat we dit schooljaar starten met 78 kinderen verdeeld over drie klassen. Voor meer leerlingen is er geen ruimte in de klaslokalen. Het is nog steeds een EEN op EEN project tussen ons en Pa Lamin en dit blijft ook zo. Pa Lamin is de oprichter en vertegenwoordiger van de school en is een soort school directeur alleen doet hij dit op geheel vrijwillige basis.

Om er voor te kunnen zorgen dat de school kan blijven bestaan en de sponsoring te continueren en uit te breiden hebben wij besloten om hiervoor een stichting op de richten nl: Gambia Nyodema, Grow with a Smile.

Op deze manier kunnen we kinderen een kans op educatie aan blijven bieden en wie weet kunnen we in de toekomst de school uitbreiden. Daarvoor is het wel nodig dat we de school kunnen kopen, zolang we huren kunnen we niet uitbreiden want dan verbouwen we voor de Landlord en niet voor ons zelf. De papieren voor de Nursery school maar ook de Primary school zijn door het ministerie van onderwijs aan ons afgegeven, dus wat dat betreft is dat allemaal goed geregeld.

Iedere keer als wij de school bezoeken zien we alleen maar blije kinderen die dolgraag willen leren. Iedere keer worden wij weer warm onthaald door de kinderen en de onderwijzers en is het geweldig om te zien wat voor vorderingen de kinderen maken. Natuurlijk is het ook heerlijk om met ze te spelen en te knuffelen. Maar het mooiste is toch de kans die we ze kunnen bieden op een beter toekomst. In Gambia worden we op alle fronten bijgestaan door Pa Lamin Manneh. Ondertussen is er ook een zeer goede band ontstaan met zijn gezin en zijn familie, waar we altijd meer dan welkom zijn.

Pa Lamin.