Verslag reis Gambia maart 2019

5 maart zijn we om 7 uur vertrokken naar Gambia om daar 7.5 uur later na een tussenstop in Dakar aan te komen. Daar werden we met Gambiaanse tijd, te laat dus, opgehaald van het vliegveld door Pa Lamin, Kanji en tot onze verbazing Max, die 3 dagen bij ons gelogeerd had toen Pa Lamin in Nederland was. Het was een leuk weerzien. Na eerst omgekleed te hebben, want met 35 graden wil je niet in je lange broek lopen, gezellig met elkaar wat gedronken op het strand.

www.gambianyodema.nl

De volgende dag hadden we een bruiloft, het is tenslotte ook nog onze vakantie, dus er gebeuren ook nog andere leuke dingen dan alleen school en alles regelen voor de school. Wat een feest is een Gambiaanse bruiloft, dan is een bruiloft in Nederland maar saai ! `S morgens vertrokken we met een stoet van 25 auto s in een doldwaze rit, kris kras, luid toeterend over de weg naar het stadhuis, waar de huwelijks plechtigheid plaatsvond. Daarna in een nog gekkere rit terug, waarbij ieder toeristen gebied aangedaan wordt, uitgestapt wordt, de djembe band begint te spelen en iedereen op straat gaat dansen. Uiteindelijk weer terug bij af op het strand bij de lokale beachbar Poco Loco. Daar ook weer een djembe band plus D.J. dus weer een groot feest. Aan het eind van de middag vertrokken we naar de compound van de bruidegom waar het feest doorging met een Gambiaanse maaltijd, een band die afrikaanse muziek speelde en weer een D.J. Wat een feest was het weer en wat zagen de Gambiaanse dames er prachtig uit in hun kleurrijke kleding. We hebben er van genoten en onze ogen uitgekeken.

www.gambianyodema.nlwww.gambianyodema.nlwww.gambianyodema.nl

www.ambianyodema.nl

Donderdag was de dag van de onafhankelijkheid voor de kleuterscholen. Om 6.30 uur werden we opgehaald door Pa Lamin om naar de Nyodema nursery school te gaan. Daar druppelden de kinderen binnen die mee zouden gaan naar de hoofdstad van Gambia, Banjul, voor de mars in het stadion. Ook wij kregen prachtige Afrikaanse kleding aan, dit omdat de onderwijzers en de begeleiders hetzelfde gekleed moesten zijn.www.gambianyodema.nl Na de kinderen in een bus gezet te hebben vertrokken we naar de hoodstad van Gambia, Banjul. Voor de meeste kinderen was dit hun eerste reis zover van de compound vandaan en dus een heel avontuur. Na lang wachten in de hete zon, begon de mars onder begeleiding van een muziek corps langs de kinder vice president en genodigden op de tribune. We hebben er zelfs de T.V. mee gehaald dus de kleuterschool is weer goed op de kaart gezet.www.gambianyodema.nl

Na deze twee drukke, maar heel bijzondere dagen even gerelaxed. Zondag weer aan de slag om voor 89 kinderen een tas met spullen klaar te maken bij Pa Lamin thuis. Daarbij werden we geholpen door heel de familie en werd door zijn vrouw Aja een heerlijke maaltijd voor ons gekookt. Het was fijn de familie weer terug te zien dus weer een geslaagde dag.

Maandag naar de school geweest. Het was common wealth day, dus alle kinderen waren in hun traditionele kleding van de stam waartoe ze behoren naar school gekomen. Prachtig om om de kinderen zo te zien. Voor deze gelegenheid had Lia een afrikaanse jurk laten maken,wat zeer gewaardeerd werd. Het was een groot feest met zingen, dansen, spelen en heerlijk eten. Deze maaltijd werd gekookt door Fatou, de vrouw die naast de school woont . En wat kunnen de kinderen al goed dansen, het zit gewoon in hun bloed, daar kunnen wij alleen maar jaloers op zijn, maar prachtig om te zien. Ook alle schoolzaken met Louresse, de hoofd onderwijzeres doorgenomen. En wat doen ze het goed allemaal. De kinderen zie je grote vorderingen maken en de administratie is keurig in orde. Petje af voor het team.

Na wat dagen relaxen, waarbij er heerlijk aan het strand vertoefd is, Robert is wezen vissen, gedanst is, er door de vissers een heerlijke maaltijd met verse vis voor ons gekookt is, moesten we nog naar de bank om de laatste dingen te regelen voor de school rekening. Deze keer was het in 1 keer geregeld en dat was beter dan de vorige keer toen we 4 keer zijn geweest en het nog niet gelukt was. Maar nu hebben we een schoolrekening waar alles op gestort kan worden en we dus af zijn van de stroom contant geld. Het duurt even in Gambia maar uiteindelijk lukt het.

Vrijdag zijn we afscheid gaan nemen van de kinderen en onderwijzers op school. Daar zagen we hoe goed de schoolboeken, die we in september aangeschaft hebben, gebruikt worden. Daar wordt je toch blij van.

Verder nog een heerlijk weekend met Pa Lamin zijn dochtertje en zijn jongste zus gehad aan het strand. Ook nog begonnen met zwemles geven aan deze jonge dames in het zwembad van het hotel.

Op maandag nog een kleine trip naar het binnenland gemaakt. Op de markt de nodige kruiden voor het koken van een Gambiaanse maaltijd ingeslagen voor thuis. Dinsdag zijn we weer vertrokken naar Nederland.

www.gambianyodema.nl

Het was een supervakantie waarbij de balans tussen relaxen en werken voor de school veel beter was dan de andere keren, waar soms door het vele regelen het relaxen erbij inschoot. We gaan het toch nog leren alles op zijn Gambiaans te doen and don t worry about a thing, everything is gonna be allright.

www.gambianyodema.nl

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze vind je misschien ook leuk